måndag 27 februari 2012

Pluttra

LIN Education lanserar ett system som ska göra det möjligt för förskolor att blogga och hålla kontakten med föräldrarna på ett smidigt sätt. Systemet kallas Pluttra och kommer troligen att testas i någon form på Ekerö kommun.
På det senaste nätverksmötet kring iPad i förskolan i Ekerö pratade vi om detta och konstaterade ett visst, försiktigt intresse från de medverkande pedagogerna. Några uttryckte oro för att inte hinna sköta en sak som denna och det ligger helt säkert mycket i det. Många pedagoger känner givetvis att det vardagliga arbetet tar för mycket tid i anspråk för att de ska hinna med annat men en annan åsikt är att systemet som det har framställts för mig och andra kan underlätta sådant som pedagogerna är tvungna att göra ändå (dokumentation och föräldrakontakt t.ex.)
Pluttra.net består av tre appar för android, iPhone, iPod eller iPad samt en hemsida med inloggning för de som inte har någon av dessa apparater.
En app är till för pedagogen, i den skriver man meddelanden, gör blogginlägg samt fotar och filmar barn och deras alster. Detta kan sedan skickas till föräldrar i grupp eller enskilt.
En annan app är till för föräldrar och är till för att de ska kunna ta del av, och kommentera det som pedagogerna skickar ut. De kan få ett meddelande när det finns ett nytt inlägg i bloggen, en påminnelse eller ett nytt alster att ta del av i sitt barns portfolie. Om pedagogerna är aktiva kan föräldrarna nästan följa sitt barns dag i förskolan i sin smartphone i realtid.
En tredje app är gjord för barnen som i den kan rita och måla direkt på iPaden eller vad det nu är förskolan har. Detta kan sedan publiceras i barnets portfolie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar